BUDGETTIPS VOOR ITALIË

Geld uitgeven is niet erg, teveel geld uitgeven is dat wel. Waarom zou je meer betalen als dat niet nodig is? Je kunt je geld immers maar één keer uitgeven. Natuurlijk is het bestedingspatroon van iedere toerist verschillend. Als je low budget op vakantie gaat dan is ieder tientje er eentje en zul je mogelijk zelfs per euro kijken wat je ervoor kunt krijgen. Maar ook voor wie een wat ruimer reisbudget heeft is het zonde om zomaar met je geld rond te gaan lopen smijten. Op deze pagina hebben we een aantal budgettips verzameld die je geld kunnen besparen tijdens je vakantie in Italië. Soms veel geld, zelfs. Kijk daarom of er een mogelijkheid is om met het openbaar vervoer naar de stad te reizen, bijvoorbeeld de bus, trein of metro. Soms zijn er speciale diensten tussen de luchthaven en de stad. Die zijn niet altijd het meest gunstig. Zo is een treinticket van de Malpensa Express in Milaan een stuk duurder dan de reguliere trein en is de tijdswinst marginaal.

Gratis water

Voldoende drinken is een algemeen gezondheidsadvies. Zeker als het warm is moet je regelmatig water drinken om uitdroging en een eventuele zonnesteek te voorkomen. Je kunt natuurlijk vrijwel overal gekoelde flesjes mineraalwater kopen waar je op de meest toeristische plekken soms wel vier euro per flesje van een halve liter betaalt. In veel steden heb je in de binnenstad ook drinkfonteintjes die je gratis van prima drinkbaar water voorzien. Dat geld steek je dan alweer in je zak.

Koop een kortingskaart

Veel steden hebben speciale kortingskaarten of zogenaamde ‘city passes’. Met deze kaarten heb je dan recht op verschillende voordelen die per kaart uiteenlopen. Denk hierbij aan gratis gebruik van openbaar vervoer, gratis entree tot populaire hotspots en korting op restaurants. Sommige kortingskaarten hebben een breed pakket aan voordelen terwijl er ook een aantal zijn die juist de belangrijkste highlights biedt waarbij je zonder wachtrij naar binnen kunt.
Wie voldoende wil gaan zien en doen tijdens een stedentrip die haalt de aanschafkosten van zo’n kaart er al heel snel uit. Daarnaast biest het enorm veel gemak. Je hoeft je bijvoorbeeld niet druk te maken over losse kaartjes voor openbaar vervoer en je vermijdt vaak de rijen bij de kassa.

Dit zijn volgens ons kortingskaarten die echt de moeite waard zijn:
• De beste kaart is volgens ons de Firenzecard. Deze city pass voor Florence biedt je gratis toegang tot de beste musea en bezienswaardigheden van Florence. Je hebt dan 72 uur de tijd om de verschillende plekken te bezoeken. Gemiddeld genomen hoef je de kaart slechts drie keer te gebruiken om te aanschafprijs eruit te halen.
• De Milaan City Pass is een ideale kaart voor als je de stad Milaan bezoekt. Je krijgt dan 48 uur onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer, een stadsplattegrond en gratis toegang of kortingen op museumtoegang, rondleidingen en excursies. Gratis toegang tot populaire hotspots zoals de Dom van Milaan, La Scala, het San Siro stadion en de Pinatoteca Ambrosiana is inbegrepen.
• De Roma Pass (72 uur) is volgens ons de beste aanbieding als je een stedentrip naar Rome maakt. Je mag dan 72 uur lang gratis gebruik maken van het openbaar vervoer en krijgt gratis toegang tot meer dan veertig musea en bezienswaardigheden inclusief het Colosseum, het Forum Romanum en Galleria Borghese.

Huur een kleine auto

Als je met een huurauto op pad wilt gaan, huur dan geen te grote auto. Met een kleine auto bespaar je huurkosten en brandstof kosten. Wat misschien nog wel belangrijk is, is dat een kleine auto veel gemakkelijker is als je kleine dorpjes gaat bezoeken (nauwe straatjes) of parkeerplek nodig hebt.

Huur een kleine auto

Pas op waar je je auto huurt

Dat de ene autoverhuurder een andere invulling geeft aan en autoverhuren dan de ander, dat heeft menig toerist al wel gemerkt. Zo heb je verhuurders die in eerste instantie goedkoop lijken, maar waar je uiteindelijk veel duurder uit bent. Dat kan door allerlei toeslagen en verzekeringen zijn, maar ook door bijvoorbeeld een veel te duur betaalde verplichte afname van een tank brandstof of het afschrijven van schade die niet door jouw toedoen ontstaan is. Lees dit verhaal maar eens en vooral de vele reacties die er onder staan.

Wil je zonder gezeur een betrouwbare auto huren, kijk dan eens bij Sunny Cars. Deze autoverhuurder werkt alleen maar samen met gerenommeerde internationale en verschillende goede lokale autoverhuurbedrijven. Hun voorwaarden zijn simpel: volledig verzekerd, geen eigen risico, geen verborgen kosten en geen oneerlijke tankregelingen.

Vermijd de beursdagen

De prijzen voor hotelkamers kunnen nogal per reisperiode of locatie verschillen. Zo betaal je in zakensteden zoals Milaan of Turijn vaak in de weekeindes minder voor de hotels die zich normaliter op zakenreizigers richten. Waar je ook op moet letten is of er toevallig een grote beurs of conferentie is op het moment dat je een bepaalde stad wilt bezoeken. Dat drijft de prijzen van hotelkamers, appartementen en B&B’s vaak flink op. Probeer reizen in die periodes beter te vermijden.

Reis met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven

Je arriveert op een luchthaven in Italië en dan moet je naar je accommodatie toe. Als je een pakketreis met vervoer geboekt hebt dan is alles geregeld. Als je een huurauto gereserveerd hebt dan is je vervoer ook al in kannen en kruiken. Bij ene stedentrip moet je vaak je vervoer zelf organiseren. Zeker als je een los vliegticket en accommodatie geboekt hebt. De gemakkelijkste manier is om na aankomst in de taxi te stappen. Dat is echter vaak niet de voordeligste methode.

Reis met het openbaar vervoer vanaf de luchthaven

Drink je koffie staand

Italianen drinken hun espresso, lungo of cappuccino vooral staand aan de bar. Als je dat ook doet zul je serieus geld besparen, want bediend worden aan tafel betekent hogere prijzen. Soms betaal je op een terras zelfs het dubbele van wat je aan de bar betaalt. Dat kan er nogal stevig inhakken als je regelmatig een koffie of ander drankje in een (koffie)bar nuttigt.
Wat we je overigens waarschijnlijk niet in hoeven te fluisteren is dat je op de drukkere pleinen en rondom populaire bezienswaardigheden vaak veel meer betaalt. Sta er niet van te kijken als je op het San Marcoplein in Venetië bijna een tientje betaalt voor een colaatje of ruim het dubbele voor een cocktail. Ga je een paar straten verderop dan betaal je waarschijnlijk minder dan de helft.

Wacht op de aanbiedingen

Dit klinkt als een inkoppertje, maar het is de moeite waard om te wachten op de aanbiedingen. Dat geldt op meerdere vlakken. Zo zie je bij reisorganisaties weleens leuke last minute stedentrips voorbijkomen, met name voor Rome en Milaan. In het voor- en naseizoen zien we vaak aantrekkelijke aanbiedingen voor vakanties aan het Gardameer, met name voor de stacaravans. Ook de luchtvaartmaatschappijen hebben geregeld hun vliegtickets naar Italië in de aanbieding. Zo heeft KLM twee keer per jaar de KLM Werelddeal Weken, maar zijn er ook tussentijds geregeld vliegtickets tegen aantrekkelijke prijzen te boeken. Houd ook Transavia goed in de gaten. Zij vliegen op verschillende steden in Italië en wij zien geregeld goede deals voorbijkomen voor vliegtickets naar steden zoals Bologna, Rome, Milaan, Pisa en Venetië.