ITALIË TIP 4: SICILIË

Sicilië is het grootste eiland dat zich vrijwel geheel ten zuiden van de laars van Italië bevindt. Tegenwoordig is dit eiland een autonome regio van Italië. De Italianen noemen het eiland Sicilia. De naam van de vlag van Sicilië komt van het Oud-Griekse Trinakria en betekent ‘het eiland met de drie punten’. Het prachtige eiland heeft door haar ligging tussen het zuiden van Italië en het noorden van Tunesië altijd een belangrijke strategische plek ingenomen. Door de eeuwen heen hebben veel volkeren en culturen hun invloed op het eiland achtergelaten. Deze belangrijke rol in de geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat Sicilië zich op veel vlakken ontwikkeld; denk daarbij aan muziek, architectuur, religie, kunst en op culinair vlak. Naast de vele culturele sporen is het eiland bovendien op geografisch vlak een ware trekpleister.

De Etna valt enorm op in het landschap doordat ze een enorme bult vormt in het overwegend vlakke landschap om de vulkaan. Elk seizoen heeft hier zijn charme. Zo staan de zomers bekend om de goudbruine heuvels die in grote mate op het eiland aanwezig zijn. Toch zijn er plekken op het eiland waar het groen is, zoals de bossen in het noorden en de citrusplantages ten westen van Catania.

Het grootste eiland van de Middellandse Zee is gevarieerd en een mooie mix van culturele sporen en prachtige natuur. Iets dat veel bezoekers aantrekt in Sicilië. Op deze pagina gaan we nog wat dieper in op dit mooie eiland; onder meer op de rijke geschiedenis, een aantal steden en plaatsen en de mooiste bezienswaardigheden.

Sicilië

Geschiedenis

De geschiedenis van Sicilië is zeer bepalend voor hoe het eiland nu is. Door haar ligging tussen één van de zuidelijkste punten van Europa en het noorden van Afrika heeft het eiland altijd een belangrijke logistieke positie ingenomen in de Middellandse Zee. De oudste sporen op het eiland dateren uit de oudheid. De eerste handelsposten werden hier al gesticht door de Feniciërs in de elfde eeuw voor Christus. De eerste steden zoals Motya en Solunto stonden al voordat het eiland in de achtste eeuw voor Christus werd gekoloniseerd door de oude Grieken. In de resterende periode van de oudheid werden er regelmatig verschillende stadstaten gesticht. De Romeinen kwamen hier in beeld tijdens de eerste Punische oorlog die werd gevochten tussen het jaar 264 en 241 voor Christus. Tijdens deze eerste Punische oorlog werd het eiland een provincie van de Romeinse Republiek.

Vanaf het jaar 218 tot 201 voor Christus werd de tweede Punische oorlog bevochten. Veel steden kwamen toen in opstand en kozen de zijde van Carthago. De opstanden werden echter neergeslagen waarna het hele eiland volledig in handen kwam van de Romeinen. Interesse voor het eiland vanuit Romeinse zijde had vooral te maken met de enorme hoeveelheden graan die van het eiland kwamen. De Griekse cultuur bleef hierdoor redelijk goed in stand. De Romeinse invloed bleef tot de derde eeuw. Daarna volgde een onrustige periode waarbij het christendom haar intrede deed en het West Romeinse Rijk in verval raakte. In een periode van enkele eeuwen waren het de Franken, de Vandalen en de Byzantijnen die invloed hadden op het eiland.

Vanaf het jaar 827 ontstond het emiraat Sicilië dat door de Arabieren werd gesticht. De eilandbewoners kwamen hier vel tegen in opstand en pas in 965 hadden de Arabieren gehele controle over het eiland. Zij waren verantwoordelijk voor gewassen als sinaasappelen, citroenen, pistachenoten en suikerriet. In ruil voor belastingen werd de christelijke religie op het eiland gewaarborgd. De afstammelingen van de Vikingen, de Normandiërs hebben ook een sporen nagelaten op Sicilië. Zij werden door Zuid-Italiaanse vorstenhuizen ingehuurd om als huurlingen Sicilië te veroveren op de Arabieren. Na deze periode begon een lange tijd van christelijke machtsinvloeden. In deze periode was Syrië korte tijd in handen van de Spaanse kroon.

De laatste belangrijke periode uit de geschiedenis van het eiland kan ondergebracht worden in de moderne tijd. Het eiland was tussen 1816 en 1860 bekend onder de naam ‘Koninkrijk der beide Siciliën’, een rijk dat naast Sicilië ook uit het koninkrijk Napels bestond. Hierna werd het eiland onderdeel van het Koninkrijk Italië. De geallieerden kwamen al op 9 juli 1943 aan land op Sicilië. Direct na de oorlog nam de macht van de maffia toe, een groep die nog altijd invloed heeft op het reilen en zeilen van het eiland.

Steden en plaatsen

Sicilië kent een aantal mooie steden en plaatsen. Enkele van de mooiste van deze plaatsen laten we hier aan bod komen.

Een plaats die zeker niet mag ontbreken in dit overzicht is de hoofdstad Palermo. Deze stad is gesitueerd in het noorden van het eiland op de grens van de Tyrreense en Middellandse Zee. De stad werd al gesticht in de zevende of achtste eeuw. Sporen naar deze vroege tijd zijn enkele van de bezienswaardigheden van Palermo. Een belangrijke plek waar veel van de mooiste bezienswaardigheden van de stad te vinden zijn is aan en rond het plein Piazza della Vittoria. Uniek zijn de sporen van het Siciliaanse barok. Het Teatro Massimo is een prachtig operagebouw en één van de grootste van Europa. Het is een uitstekende plek om eens een operavoorstelling bij te wonen, want het gebouw staat bekend om zijn uitstekende akoestiek. Door heel Palermo zijn nog tal van andere bezienswaardigheden.

Palermo

Als je houdt van schilderachtige stadjes en dorpjes moet je zeker Cefalù bezoeken. Het plaatsje lijkt model te hebben gestaan voor praktisch elke ansichtkaart van Sicilië. De woningen van het stadje lopen recht tot aan de kustlijn en lijken zo vanuit de zee te zijn gerezen. Neem daarbij nog het prachtige ruwe bergachtige landschap op de achtergrond en het blauwe water van de zee en je hebt een paradijselijk plekje. Naast de prachtige authentieke aanblik kun je in het stadje de kathedraal bezoeken en één van de vele restaurants aandoen waar je uitstekende visgerechten kunt proeven die vers uit de zee komen.

Een stad met een mooi uitzicht is Enna. De stad ligt op een grote rotsheuvel op een hoogte van 942 meter. Vanuit deze stad heb je een prachtig uitzicht op de Dittaino vallei. Naast het fenomenale uitzicht zijn de kleine smalle straatjes een heerlijke plek om doorheen te slenteren. Vergeet zeker niet het kasteel van Lombardije te bezoeken wanneer je in Enna bent.

Sinds 2005 staat de historische binnenstad van Siracusa op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude deel van de stad ligt op het eiland Ortigia dat met twee bruggen is verbonden met het vasteland. Het centrum van de stad wordt gekenmerkt door de vele prachtige oude monumentale gebouwen. Rond de kathedraal kun je bovendien genieten van een lekker drankje op één van de terrassen.

Bezienswaardigheden

Sicilië is een prachtig eiland, zowel op het vlak van natuur als op het vlak van cultuur en alles wat hiermee te maken heeft. Het eiland barst van de bezienswaardigheden. Het zijn er te veel om ze hier allemaal aan bod te laten komen, maar toch zullen we een aantal van de mooiste bezienswaardigheden van Sicilië de revue laten passeren.

Een plek die je op Sicilië zeker moet hebben bezocht wanneer je het eiland aandoet is de vulkaan de Etna. Deze nog altijd zeer actieve vulkaan is te vinden aan de oostzijde van het Italiaanse eiland. Op deze plek drukken de Afrikaanse plaat en de Aziatische plaat tegen elkaar. Hierdoor is de aardkorst heel onrustig in dit gebied. Eén van de gevolgen van deze tektonische onrust, naast de vele aardbevingen, is het ontstaan van vulkanen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Etna die ver boven het omringende vlakke landschap uittorent.

Sinds 21 juni 2013 is de Etna op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Op het moment van schrijven zijn er vijf actieve hoofdkraters op de vulkaan te vinden, waarvan de zuidoostkrater de jongste is en is ontstaan in het jaar 2007. De wandeling langs de verschillende toppen en kraters van de vulkaan is van ongekende schoonheid. Soms waan je jezelf in een maanlandschap.

Etna

In de buurt van de stad Trapani ligt Erice. Een plek die je moet bezoeken vanwege Castello di Venere. Deze plek geldt als één van de mooiste uitkijkpunten van het eiland. Daarnaast is het kasteel zelf ook een prachtig bouwwerk, evenals de bijbehorende tuinen. Actieve mensen kunnen met een stevige wandeling de top bereiken, maar het is ook mogelijk om met een kabelbaan tot aan het kasteel te komen.

Liefhebbers van de Griekse oudheid moeten zeker Akragas bezoeken. Deze archeologische site is ook wel bekend onder de naam ‘Vallei van de Tempels’. Hier vind je nog tal van sporen van de oude Griekse kunst en architectuur. Voor Akragas geldt dat het geheel terecht sinds 1997 is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Veel van de ruïnes zien er nog altijd prachtig uit.