ITALIË TIP 6: GARDAMEER

Het grootste meer van Italië is het Gardameer. Het meer heeft een oppervlakte van bijna 400 km² en is te vinden in het noorden van Italië in de regio’s Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol en Veneto. Het meer contrasteert prachtig in het landschap dat in het noorden wat meer bergachtig is dan in het zuidelijke deel. Het helderblauwe water draagt tevens bij aan dit mooie contrast.

Het Gardameer is een populaire bestemming bij veel toeristen. Het meer biedt veel mogelijkheden; zo zijn er een aantal interessante eilanden en leuke plaatsjes rond het meer gesitueerd. Naast deze twee punten is het meer ook een uitstekende plek voor waterrecreatie. Op deze pagina laten we een aantal van de leukste plaatsen rond het Gardameer aan bod komen en zullen we ook een aantal van de eilanden onder de aandacht brengen. Een ander aspect waar we aandacht aan zullen geven zijn de mogelijkheden van recreatie op het water van het meer en in de directe omgeving van het Gardameer.

Gardameer

De eilanden in het Gardameer

In totaal zijn er zeven eilandjes te vinden op het Gardameer. Vlakbij San Felice ligt het Garda- eiland. In het Italiaans wordt het eiland Isola del Garda genoemd. Het is het grootste eiland van het meer en in privébezit. Lange tijd was het eiland daardoor niet toegankelijk voor het publiek, maar tegenwoordig kun je het eiland bezoeken onder begeleiding van een gids in de periode van april tot en met oktober. De tocht er naartoe is al erg mooi, want het eiland oogt indrukwekkend wanneer het steeds dichterbij komt. Zo heb je een prachtig zicht op de villa en het park die op het eiland zijn gesitueerd. Eenmaal aangekomen op het eiland krijg je een rondleiding door de tuin en enkele kamers van de Villa. In totaal duurt de rondleiding 90 minuten en vertelt de gids je allerlei interessante wetenswaardigheden over het eiland, de Villa en de prachtige tuin.

Een ander eiland van het Gardameer is San Biagio bij de rots van Manerba. Dit eiland staat bekend onder de naam ‘konijneneiland’ en is soms vanaf het schiereiland Punta Belvedere wadend door het water van het meer te bereiken. Als het heel droog is kan het zelfs zo zijn dat je niet eens natte voeten krijgt om dit eiland te bezoeken.

Trimelone is na het Garda-eiland het grootste eiland van het meer. Het eiland is 273 meter lang en 55 meter breed. Hoewel er bouwwerken op het eiland staan, is het tegenwoordig onbewoond. Lange tijd werd het eiland gebruikt voor militaire doeleinden en nadat het eiland uiteindelijk in 2006 werd schoongemaakt werden er zo’n 26.000 bommen teruggevonden. Nog altijd is het eiland alleen van veraf te bezichtigen, want men is er nog niet van overtuigd dat het eiland voldoende is schoongemaakt.

Andere eilanden die in het Gardameer te vinden zijn, zijn Sogno en Olivo in de nabijheid van Malcesine en nog een groepje rotseilanden bekend onder de naam Altare en Stella.

Plaatsen rond het meer

Naast dat het Gardameer een enorm mooie ligging heeft tussen enerzijds de bergen en het wat vlakke land in het zuidelijke deel, is het meer mede interessant door de aanwezigheid van een aantal leuke plaatsen rond het meer. We laten hier een aantal van de plaatsen aan bod komen. Helaas kunnen we niet alle plaatsen rond het meer op deze pagina onder de aandacht brengen. Toch heb je na het lezen van deze pagina een goed beeld van wat op het vlak van gezellige steden en dorpen rond het Gardameer te vinden is.

Aan het zuidelijk deel van het Gardameer ligt Peschiera del Garda. Veel mensen die graag op een camping verblijven zullen in de buurt van deze stad een plekje vinden. Vanuit een strategisch oogpunt is Peschiera del Garda één van de belangrijkste plekken aan het Gardameer. Naast dat het plaatsje beschikt over een gezellige haven met een aantal pittoreske pastelkleurige gebouwen aan het water, zijn er een aantal bezienswaardigheden die de moeite van het bezoeken waard zijn. Eén van die bezienswaardigheden is de bedevaartkerk Madonna del Frassino die eigenlijk net buiten het plaatsje ligt. Verder zijn nog de Parochiekerk San Martino en het Scalegeri-kasteel interessante plekken om te bezoeken wanneer je dit stadje aandoet. Naast de historische gebouwen is het een heel gezellig plaatsje met een leuke markt en tal van terrassen waar je heerlijk kunt eten en drinken.

Peschiera del Garda

De grootste stad aan het Gardameer is Desenzano del Garda. Het is een fijne stad om te bezoeken, want het centrum is autovrij. Veel bezoekers komen graag in dit gezellige stadje. Het is één van de beste plekken om te winkelen aan het Gardameer. Zo vind je hier een aantal winkels van bekende merken zoals Versace, Armani en Prada. Shoppen is één van de trekpleisters van Desenzano. Aan de grote en gezellige haven zijn tal van terrasjes gesitueerd waar je heerlijk kunt genieten van een drankje en een hapje met uitzicht op het meer. Één keer per maand is er een grote antiekmarkt in het stadje. Het is aan te raden om deze te bezoeken wanneer je op dat moment in de regio bent. Desenzano is een levendige stad waar je ook prima kunt uitgaan. Er zijn tal van restaurants, bars en andere uitgaansgelegenheden waar je tot diep in de nacht een stapje in de wereld kunt zetten.

Een zeer populaire bestemming bij veel toeristen is Lazise. Enerzijds heeft dit te maken met de prachtige ligging van het plaatsje zelf en anderzijds met een aantal pretparken die niet al te ver van dit dorpje te vinden zijn. Rond Lazise zijn veel campings gesitueerd. Dit dorp ligt prachtig aan het meer en straalt vakantie uit. Je kunt hier heerlijk wandelen op de kleine promenade langs het water van het meer en genieten van het uitzicht op één van de terrasjes. De boulevard is één van de meest levendige plekken van het dorp. Wat mooi is aan Lazise is de stadsmuur die is gesitueerd rond het historische centrum. Vele delen van de muur zijn nog erg goed intact, waaronder de drie stadspoorten en enkele kantelen. Liefhebbers van fresco’s kunnen terecht in de Parochiekerk San Niccolo. Het Scaligeri-kasteel is een kasteelcomplex uit de veertiende eeuw. Het bouwwerk valt op door zijn rode bakstenen.

Naast deze gezellige activiteiten zijn er een aantal interessante bezienswaardigheden te vinden in deze stad. Villa Romana is een Romeinse villa die dateert uit de vierde eeuw na Christus. Bij opgravingen is deze villa ontdekt en daarbij kwamen een aantal prachtige vloermozaïeken tevoorschijn. Andere bezienswaardigheden zijn het kasteel Il Castello en de parochiekerk Santa Maria Maddalena.

Lazise

Activiteiten

In en rond het Gardameer kunnen sportievelingen hun hart ophalen. Zo zijn er prachtige fietsroutes, waaronder mountainbikeroutes, rond het meer te vinden. Sommige routes gaan meer de bergen in en andere routes zijn wat beter begaanbaar en blijven rond het meer.
Hetzelfde geldt voor wandelroutes. Je kunt prachtige wandelingen maken in de bergen rond het meer, maar ook kortere en beter begaanbare wandelroutes aan het meer volgen. In beide gevallen kom je langs prachtige plekken, maar een wandeling de bergen in op de heuvels trakteert je op prachtige uitzichtpunten over het meer. Andere activiteiten die je kunt ondernemen buiten het water van het meer zijn golfen en canyoning.

Op het water kun je windsurfen en kitesurfen. Ook andere watersportactiviteiten zijn mogelijk. Als je nog niet kunt zeilen, kun jij het hier leren. Het huren van een boot kan leuk zijn. Op deze manier heb je alle vrijheid en kun je het meer en de omgeving vanaf het water bewonderen. Het is zelfs mogelijk om te duiken in het Gardameer. In de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw was het water van het meer nog erg vervuild, maar tegenwoordig is het water zeer helder en kan het duiken in het meer een leuke activiteit zijn.

Voor de waaghalzen is het mogelijk om te gaan paragliden vanaf één van de hoger gelegen punten rond het meer. In het winterseizoen zijn er een aantal wintersportgebieden in de buurt van het meer te vinden.

Surfen op het Gardameer