ITALIË TIP 2: TOSCANE

In het midden van Italië ligt de regio Toscane. Deze regio ligt in het westelijk deel van het land en grenst in het noorden aan de regio’s Ligurië en Emilia-Romagna. Aan de oostzijde liggende regio’s Umbrië en Marken en ten zuiden de regio Latium. Een groot deel van de regio Toscane ligt in het westen aan de Tyrreense zee. Toscane is een geliefde regio voor veel toeristen. Dit heeft te maken met de prachtige landschappen en het aangename klimaat. Naast deze geologische en klimatologische eigenschappen zijn er ook tal van toeristische trekpleisters in Toscane te vinden. Hierbij kun je denken aan steden als Pisa, Lucca, Florence, Maremma, Siena en nog vele andere steden.

Op deze pagina gaan we in op een aantal van de interessante plekken van Toscane. Zo zullen we een aantal bekende plaatsen aan bod laten komen, maar ook mooie dorpjes in deze prachtige regio.

Florence

Firenze, zoals de Italianen Florence noemen, is de belangrijkste stad van Toscane. Deze grote stad is de hoofdstad van de regio en heeft een rijke culturele geschiedenis en is door de eeuwen heen een belangrijke plaats geweest voor Toscane en Italië. Even was Florence zelfs de hoofdstad van Italië. Deze iconische stad kan worden beschouwd als een belangrijke culturele bakermat van Italië en ver daarbuiten. Het is de plek waar de renaissance ooit begonnen is. Opvallend aan het straatbeeld van de historische binnenstad van Florence zijn dan ook de vele bouwwerken die dateren uit de vroege renaissance.

Grote kunstenaars uit de renaissance hebben hun wortels in Florence. Eén van de belangrijkste sculpturen uit de renaissance, de David van Michelangelo, kun je bewonderen in de Galleria dell’Accademia. Deze kunstacademie opende haar deuren al in 1561. Om de leerlingen inspiratie te geven werd besloten dat er een galerij moest komen met werken van een aantal van de bekendste meesters uit die periode. Hoewel dit museum al zeer de moeite waard is, is het het Ufizzi zonder twijfel het meest bekende en belangrijkste museum van de stad. Niet alleen van Florence, maar zelfs van de wereld. Lange rijen schuiven hier aan om te genieten van de enorme collectie van dit museum. We raden aan om dit museum te bezoeken met een toegangskaartje dat je al via internet hebt aangeschaft. De collectie van dit museum staat bekend als één van de indrukwekkendste collecties met schilderijen uit de late middeleeuwen en de vroege renaissance. Alle grote namen zijn hier vertegenwoordigd; niet alleen van renaissancekunstenaars, maar ook schilders als Rembrandt, Rubens en nog vele anderen hebben hier werken hangen.

Naast de vele prachtige musea heeft de stad ook een aantal iconische bouwwerken, zoals de beroemde Duomo, de Ponte Vecchio, Santa Maria del Fiore en de Basilica Santa Maria del Santo Spirito. Dit is slechts een kleine greep van de gebouwen die Florence zo de moeite waard maken. Veel van de gebouwen zijn gesitueerd rond of in de buurt van een aantal bekende pleinen, zoals de Piazza della Signoria en de Piazza SS Annunziata.

Florence

Pisa

Aan de kust van de Tyrreense zee, in het noordelijk deel van de regio Toscane ligt de stad Pisa. Deze naam zal bij vele lezers een lampje doen branden, want het is de plaats waar de beroemde scheve toren te vinden is. De belangrijkste bezienswaardigheid van de stad is deze toren, maar de stad heeft meer te bieden. Zoals wel meer plaatsen in Italië kent Pisa een lange gevarieerde geschiedenis waar vele culturen hun invloed hebben gehad. Pisa is zelfs een periode de hoofdstad een van de vier maritieme republieken geweest. Voor de stad was deze tijd in de dertiende eeuw de meest welvarende periode. Deze geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er in Pisa veel interessante bezienswaardigheden zijn.

De belangrijkste bezienswaardigheid is de toren van Pisa, een vrijstaande klokkentoren vlak bij de kathedraal van Pisa. De toren is bijna zesenvijftig meter hoog en staat zo’n vier meter uit het lood. In de recente geschiedenis zijn er zelfs werken uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de toren van Pisa niet verder uit het lood ging staan en beschadigd zou kunnen raken. Tijdens deze werken is er bewust voor gekozen om de toren niet terug helemaal recht te zetten, want juist het feit dat de toren scheef staat is voor toeristen een belangrijk element.

Wanneer je de toren bezoekt ben je ook meteen bij een andere bezienswaardigheid die zeer de moeite waard is. De toren ligt namelijk op de Piazza dei Miracoli, een ommuurd gebied in het centrum van de stad. Naast de toren zijn hier ook de Dom van Pisa, waarvan de oudste delen dateren uit 1054 en het prachtige Baptisterium, een doopkapel die is gebouwd tussen de twaalfde en veertiende eeuw. Sinds 1987 is het Piazza dei Miracoli benoemd tot werelderfgoed bij UNESCO.

Een andere bezienswaardigheid dat de moeite van het bezoeken waard is, is het Palazzo dei Cavalieri. Op het Piazza dei Cavalieri is het standbeeld te vinden is van Cosimo I de’ Medici, één van de belangrijkste telgen van de machtige familie de’ Medici. Vergeet zeker niet het prachtige Cittadella Vecchia, de Santa Maria della Spina en de beroemde botanische tuin Orto botanico di Pisa te bezoeken wanneer je in Pisa bent.

Pisa

Siena

Centraal in de regio Toscane ligt het prachtige stad Siena. Het is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Deze stad is geliefd bij toeristen vanwege het zeer authentieke middeleeuwse stadsbeeld van het oude centrum. Deze is bijzonder goed bewaard gebleven.
Het gehele stadsbeeld is op zich al een grote bezienswaardigheid, maar in dit al prachtige geheel zijn ook nog zeer interessante trekpleisters gesitueerd.

Een voorbeeld van een prachtig bouwwerk is de kathedraal van Siena. Met de bouw van deze kathedraal werd begonnen in de twaalfde eeuw en deze werd voltooid in de vijfteinde eeuw. Let vooral op de prachtige gotische elementen die het bouwwerk zo kenmerkend maken. De binnenzijde van het kerkgebouw herbergt een aantal prachtige blikvangers. In het museum Museo dell’Opera Metropolitana leer nog meer over deze kathedraal.

Siena heeft een prachtig plein genaamd Piazza del Campo, dat de vorm heeft van een schelp. Binnen de wereld van de architectuur is dit plein toonaangevend. Rond het plein staan namelijk een aantal prachtige gebouwen die worden beschouwd als stedenbouwkundige en architectonische hoogstandjes. De meeste straten die door de middeleeuwse binnenstad een weg banen komen uit op dit plein. Een bekende bezienswaardigheden die tevens zeer de moeite van het aanschouwen waard is vind je aan dit plein. Het gaat om de Palazzo Pubblico, een gotisch paleis dat is gebouwd aan het eind van de dertiende en het begin van de veertiende eeuw. Zoals de naam van het gebouw doet vermoeden gaat het hier om een publiekelijk gebouw waar nog altijd het stadhuis in gevestigd is en het Museo Civico.

In Siena kun je makkelijk een hele dag ronddwalen; het is een groot openluchtmuseum en als je niet beter wist zou je denken dat je in de middeleeuwen bent beland.

Siena

Lucca

Lucca is de hoofdstad van de gelijknamige provincie die zich bevindt in de regio Toscane. De stad is één van de meest welvarende steden in het noorden van Italië. Het waren de Etrusken die zich als eerste vestigden in het gebied dat we tegenwoordig kennen als Lucca. Dat de Etrusken hier hebben gezeten betekent dat de stad al voor de geboorte van Christus een belangrijke locatie was. Dat brengt met zich mee dat er sprake is van een lange geschiedenis waar vele culturen hun invloed hebben achtergelaten. In de Romeinse geschiedenis heeft de stad een belangrijke rol gehad. Het was hier dat Julius Caesar, Crassus en Pompeius elkaar ontmoetten om te praten over een hechtere politieke samenwerking. In de lange geschiedenis is Lucca de hoofdstad geweest van de Republiek Luca. De sporen van deze boeiende geschiedenis vind je terug in het straatbeeld van de stad.

Een aantal bekende bezienswaardigheden zijn de Duomo di San Martino, de kerk San Michele in Foro en de Basiliek van San Frediano. Deze laatste is een Romaanse basiliek waarop een prachtig mozaïek is afgebeeld op de façade. Hierop staat de hemelvaart van Christus afgebeeld.

Naast een aantal prachtige religieuze bouwwerken zijn er ook andere plekken in de stad waar het goed toeven is. Een mooi voorbeeld hiervan is het gezellige plein Piazza dell’Anfiteatro dat is gesitueerd op het voormalig terrein van een amfitheater. De stadsmuren van Lucca zijn zeer goed bewaard gebleven.

Lucca

De mooie dorpen van Toscane

Toscane is bekend om een aantal prachtige steden met een rijke cultuur. Andere aantrekkingspunten van de regio zijn het prachtige landschap en het heerlijke klimaat. Verscholen in dit prachtige landschap vind je door heel Toscane een aantal fraaie dorpjes.
Een aantal van de dorpjes waarvan wij denken dat het de moeite waard is staan hier vermeld. Wanneer je meer wilt weten over de prachtige dorpjes in de regio Toscane dan kun je terecht op de website mooistedorpjes.nl. Hier geven we nog veel meer informatie over mooie dorpen in onder andere Toscane.

Eén van de prachtige juweeltjes is het oude middeleeuwse stadje Anghiari. Het stadje is ontstaan aan het begin van de elfde eeuw en is bekend om de goed bewaard gebleven ommuring van het plaatsje. Het dorpje ademt authenticiteit uit.

Een ander voorbeeld van een mooi Toscaans dorpje is Buonconvento. Het dorpje is gesitueerd in het zuidelijk deel van de regio Toscane en is zo mooi dat ze is opgenomen in de “I Borghi Piú belli d’Italia”. Dit is een officiële lijst met de mooiste dorpen van Italië. De stadsmuren zijn hier prachtig intact gebleven en achter de muren verschuilt zich een prachtig middeleeuws dorpscentrum.

Een Toscaans dorp dat tevens op de “I Borghi Piú belli d’Italia” staat, is Castelfranco di Sopra. Het dorpje is prachtig, maar de vermelding op deze lijst heeft het plaatsje vooral te danken aan het feit dat hier de tekentafel is uitgevonden. Daarmee is het een belangrijke culturele plaats in Italië. Verder straalt het dorpje natuurlijk authenticiteit uit en heeft het tal van interessante oude bouwwerken. Net buiten de oude dorpskern kun je de abdij van San Salvatore. Het interieur staat bekend om zijn vijftiende-eeuwse fresco’s.