ITALIË TIP 7: MILAAN

Milaan is zonder twijfel de belangrijkste stad van Noord-Italië. Vanuit een economisch opzicht is het misschien wel de belangrijkste stad van het hele land. De stad ligt in de regio Lombardije in het noorden van Italië, waarvan het tevens de hoofdstad is.

De stad is waarschijnlijk al gesticht zo rond het jaar 600 voor Christus door de Insubres, de Noord-Italiaanse Kelten. Enkele eeuwen later waren het de Romeinen die het hier voor het zeggen kregen. Daarna volgde nog een lange geschiedenis van verschillende culturen en bevolkingsgroepen die het hier voor het zeggen hebben gehad. Door de eeuwen heen ontwikkelde Milaan zich als een steeds belangrijkere stad.

Tegenwoordig is Milaan een miljoenenstad met tal van economische activiteiten in de stad zelf en in de regio. Zo ligt de auto-industrie niet al te ver van Milaan en is de stad zelf een belangrijke modestad. Winkelen is één van de redenen waarom veel mensen deze stad bezoeken. Milaan is een bekende winkelstad en op deze pagina gaan we daar wat dieper op in. Naast het winkelen zijn er tal van interessante bezienswaardigheden in de stad te vinden. Hiervan zullen we er een aantal aan bod laten komen.

Twee van de grootste voetbalteams van Italië hebben hun thuisbasis in Milaan. Zowel AC Milan als Inter Milan spelen hun thuiswedstrijden in hetzelfde stadion. De status als voetbalstad is een ander punt van aandacht op deze pagina over Milaan.

Milaan

Winkelen

Jaarlijks weten honderdduizenden mensen Milaan te vinden vanwege maar één feit en dat is het winkelen. De hoofdstad van Lombardije geldt als één van de toonaangevende modehoofdsteden ter wereld. In Milaan kun je winkelen in stijl. Het winkelend publiek lijkt zelfs speciaal gekleed voor deze activiteit op stap te gaan.

Veel van de grote modemerken hebben in Milaan vestigingen. Met een grote portemonnee kun je hier prachtige haute couture halen. Naast de grotere merken zijn er tal van winkels met kleinere merken waar de kleding vaak net wat beter betaalbaar is.

Er zijn twee periodes waar het winkelend publiek kan profiteren van “koopjes”. In deze periode zijn de dure kleren vaak minder duur. We zeggen hier bewust minder duur, want de prijzen zijn dan nog altijd best wel hoog. Bovendien heb je in de koopjesperiode te maken met kledingstukken uit de oude collectie. Helemaal up-to-date loop je er met in deze periode gekochte kleren niet bij. Toch gaat het te ver om te stellen dat de kledingstukken niet meer modieus zouden zijn. De winterverkoop verkoop begint meestal zo in de tweede week van januari en heeft een periode van ongeveer 60 dagen. Zeker in februari nemen bij de laatste oude voorraden de kortingen fors toe. Bij de zomerverkoop gelden dezelfde tendensen. De eerste zaterdag van juli is traditioneel de openingsdag van de zomersolden. Net als bij de winterverkoop duurt de uitverkoopperiode ongeveer 60 dagen. Veel shoppers kiezen er tijdens de uitverkoop voor om een hotel in Milaan te boeken.

winkelen in Milaan

Als je portemonnee niet al te snel zeer doet shop je hier het beste in de periodes dat de nieuwe collecties worden verkocht. Een drukke winkelstraat vind je aan de de Piaza del Duomo. De straat heet Corso Vittorio Emanuele II en is een paradijs voor mensen die komen shoppen voor mode. De gouden vierhoek is een beroemd winkelgebied. In het Italiaans wordt dit gebied Quadrilatero della Moda genoemd dat vertaald kan worden als ‘vierhoek van de mode’.

Net buiten Milaan liggen tal van outletcentra waar bekende merken hun restpartijen aan grote kortingen aanbieden.

Bezienswaardigheden

Een bekende bezienswaardigheid die zeer de moeite van het bezoeken waard is in Milaan, is Castello Sforzesco. Dit kasteel dateert uit de veertiende eeuw en is oorspronkelijk als burcht gebouwd. Door de eeuwen heen is de burcht gedeeltelijk verwoest geweest. Pas aan het begin van de 20e eeuw werd het kasteel gerenoveerd. Naast dat het kasteel erg mooi is, zeker de fraaie Torre del Filarete waarlangs je het complex binnentreedt, geeft het onderdak aan een aantal interessante musea. Zo is er een kunstcollectie met werken van Michelangelo en Leonardo da Vinci te bewonderen. De twaalf wandtapijten van Trivulzio worden hier tevens tentoongesteld. Liefhebbers van muziek kunnen terecht in het muziekinstrumentenmuseum van Milaan dat in Castello Sforzesco gevestigd is.

Een andere interessante trekpleister is het Teatro alla Scala. Het theatergebouw is beter bekend onder de naam La Scala en herkenbaar aan zijn neoclassicistische architectuur. Het is gekend als één van de mooiste operagebouwen ter wereld. Je kunt het operagebouw bezoeken en een rondleiding krijgen, maar het bijwonen van een voorstelling geeft je de mooiste indruk van het prachtige interieur in combinatie met een hoogstaande opera-uitvoering.

Liefhebbers van moderne architectuur kunnen de 127 meter hoge Pirellitoren bewonderen. De bouw van dit imposante gebouw ving aan in 1956 en op 4 april 1960 opende het hoofdkantoor van Pirelli haar deuren. Inmiddels is Pirelli uit het gebouw vertrokken en doet het bouwwerk dienst als bestuurskantoor van de regio Lombardije.

Andere interessante bezienswaardigheden zijn de dom van Milaan, de San-Lorenzo-basiliek en de kerk Santa Maria delle Grazie waar in een aparte ruimte het iconische schilderwerk het laatste avondmaal te bewonderen is.

Dom van Milaan

Voetbalstad

Twee van de bekendste voetbalploegen van Italië spelen in Milaan. Zowel AC Milaan als Inter Milaan. AC Milaan werd gesticht op 16 december 1899 door Engelse expats. Zij namen hun liefde van het voetbal vanuit Engeland mee naar Italië. De ploeg heeft een roemrijke geschiedenis en tal van prijzen gewonnen, waaronder vele landtitels en meerdere malen de Championsleague. Net als Inter Milaan, heeft AC Milaan het stadion San Siro als thuisbasis.

De andere bekende Milanese voetbalclub is Inter Milaan dat beter bekend is onder de naam Internazionale. Deze club werd opgericht op 9 maart 1908 en vloeit voort uit een groep mensen die zich niet konden vinden in het beleid van AC Milaan. De club in het blauw-zwarte tenue heeft tevens San Siro als thuisbasis. In de loop der jaren wist Inter Milaan, net als AC Milaan, vele prijzen te winnen. Zo werd de ploeg meerdere malen landskampioen, wonnen ze vaak de Coppa Italia en op Europees vlak wonnen ze de Championsleague en de UEFA Cup meerdere malen.

In het stadion van San Siro is het voetbalmuseum ondergebracht, waar zowel aandacht is voor het rijke verleden van AC Milaan als dat van Inter Milaan.

San Siro

Milaan City Card

De voordelige Milaan City Card is een echte aanrader als je Milaan gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Milaan aan. Waar mogelijk kies je meteen de data en eventuele tijdvakken voor populaire attracties zoals de Kathedraal van Milaan (Duomo di Milano). Je kunt de tickets van de Milaan Tourist Card mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.

Dit zit er inbegrepen in de Milaan City Card:

✅ snelle toegang tot het museum van één van de meest iconische personen aller tijden: Leonardo Da Vinci
✅ toegang tot het dakterras en het museum van de Kathedraal van Milaan
✅ toegang tot Castello Sforzesco
✅ 10% korting op alle andere attracties in Milaan

De Milaan City Card is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Milaan City Card is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de Milaan City Card