ITALIË TIP 8: CINQUE TERRE

Het Nationaal Park Cinque Terre bestaat uit vijf dorpjes die zijn gesitueerd langs de Italiaanse kust in het noordwesten van Italië. De dorpen en het park zijn sinds 1997 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op deze pagina laten we alle dorpen aan bod komen en gaan we in op de wandelroutes van het park. De dorpen zien er kleurrijk uit door hun veelal pastelkleurige gebouwen en een rotsachtige ligging direct aan de kust. Het ene dorp ligt juist heel hoog en is daardoor mooi, terwijl anderendorp direct aan het water ligt en daardoor mooi is gesitueerd.

Het eerste dorp is Monterosso al Mare. Het dorp ligt prachtig gesitueerd aan een inham en enkele van de kleurrijke huizen lopen tegen het ruwe berglandschap op. Naast dat dit voor veel bezoekers het beginpunt is van een wandeling langs de vijf dorpen, is het dorp populair vanwege zijn strand en goede ligging aan het spoor. In het dorp zijn een aantal goede restaurants de waar je kunt proeven van de heerlijkheden die direct uit de zee zijn opgevist. Het dorp is beroemd om zijn ansjovis. Monterosso al Mare is goed bereikbaar door de goede verbinding met een spoorlijn. Ook met de auto kun je hier geraken. Hiermee is het dorp een uitstekend beginpunt van een trektocht langs alle vijf de plaatsjes.

Vernazza is een van de vijf dorpen die direct aan zee ligt. Wanneer je het dorp benaderd zie je het al van grote hoogte liggen. Meteen zul je zien dat het dorp een fantastische ligging heeft zo direct aan de steile bergwanden en aan de blauwe zee. Het dorpje zelf is zeer authentiek door de kleurrijke bootjes in de kleine haven en de pastelkleurige huizen.

De meeste bezoekers beschouwen dit dorp als het mooiste van de Cinque Terre. Naast de prachtige authentieke uitstraling van het dorp dragen de twee nabijgelegen stranden bij aan de populariteit van dit plaatsje. Vernazza is een uitstekende plek om tijdens je meerdaagse wandeling in het Nationaal Park Cinque Terre te overnachten. Neem je tijd wanneer je in dit gebied bent en trek een paar dagen uit zodat je alle prachtige elementen van het park en de dorpjes tot je kan laten doordringen. Zo heb je een vakantie in je vakantie.

Cinque Terre

Waar de meeste dorpen van Cinque Terre juist direct aan zee liggen en tegen de kliffen opklimmen, ligt Corniglia juist boven op een heuvel. Voor Corniglia geldt dat de plaats bereikbaar is per spoor. De spoorlijn tussen Genua en Pisa heeft hier een stopplaats. Dit dorp is wederom zeer authentiek en mooi contrasterend met de groene omgeving waarin ze is gesitueerd. De authentieke huizen van het dorp hebben prachtige pastelkleuren. Vanuit het dorp heb je een adembenemend uitzicht over de kustlijn en kun je sommige dorpen al van ver zien liggen. Het dorp ligt op een heuvel dat 100 meter boven de zeespiegel uittorent. De lange en steile trap ligt er mooi bij en vereist wel wat conditie. In het dorp zelf zijn een aantal gezellige kleine terrasjes gesitueerd waar je heerlijk op adem komen na de lange klim om het dorp te bereiken.

Het dorp Manarola valt op omdat het letterlijk op de kliffen gebouwd is. Voor dit dorp geldt net als bij de andere vier dorpen van de Cinque Terre dat de mooie authentieke pastelkleurige huizen prachtig contrasteren met het omringende landschap en de zee. Hoewel het laagste punt van dit dorp direct aan zee ligt zul je hier geen stranden vinden, want daar is de kust veel te ruw voor.
Lange tijd waren de belangrijkste bronnen voor inkomsten van dit dorp wijnproductie en visserij. Gelukkig is dat tegenwoordig een redelijke, maar niet overdreven, stroom toeristen bijgekomen dankzij de populariteit van de vijf dorpen. Net buiten het dorp heb je een prachtig zicht op het dorp zelf. Zeker met zonsondergang kan dit prachtige plaatjes opleveren. Het dorp zelf heeft gezellige straatjes en op het laagste punt een plateau dat uitkijkt over het azuurblauwe water. Enkele bezienswaardigheden in het dorp zijn de San Lorenzokerk, overblijfselen van een oud fort uit de dertiende eeuw en het Heiligdom van Madonna della Salute.

Het laatste dorp dat deel uitmaakt van de Cinque Terre is Riomaggiore. Dit dorp is aangesloten aan de spoorlijn die loopt van Genua naar Pisa. Het meest spectaculaire zicht op dit dorp heb je vanaf zee. Het is aan te raden om eenmaal in het dorp een uitstapje te maken op een boot en zo vanaf het water dit adembenemende plaatje te bewonderen. Vanaf de hoger gelegen wandelpaden is het uitzicht op het dorp met de typische pastelkleurige authentieke huisjes tevens zeer mooi. Riomaggiore is het grootste dorp van de vijf dorpen die deel uitmaken van de Cinque Terre. Het dorp zelf ontstond in de twaalfde eeuw en oogt zeer gezellig. De kronkelende smalle straatjes brengen je langs leuke winkeltjes en gezellige terrasjes. Het haventje van het dorp is zeer pittoresk met de kleine houten traditionele bootjes. Hoewel dit dorp met de auto bereikbaar is, raden we toch aan om dat niet te doen. Er zijn een aantal parkeerplaatsen, maar zeker in het hoogseizoen is de kans groot dat dit er te weinig zijn. De treinverbinding is een uitstekende optie voor een bezoek aan dit dorp. Als je meer tijd hebt zorg je er het beste voor dat je dit dorp aandoet tijdens je meerdaagse wandelroute door het Nationaal Park van de vijf dorpen.

Het Nationaal Park

De vijf dorpen maken deel uit van een Nationaal Park. Dit park heet Nationaal park Cinque Terre en staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De wandelpaden op de hellingen brengen je langs de mooiste plekken en uitzichten. Het lijkt een grote show van mooie vergezichten. Naast de vijf pittoreske dorpjes kom je hier unieke flora en fauna tegen. Enkele van de heuvels hebben verschillende microklimaten waardoor er een grote variëteit aan landschappen is. Het zeefauna bestaat onder andere uit de schorpioenvis, de zeebrasem, de octopus, de dolfijn en tonijnsoorten. Op het land kun je als je geluk hebt een bosuil of een hop tegengekomen.

De paden van de wandelroutes zijn niet altijd even makkelijk begaanbaar en sinds kort is het verboden om met teenslippers te wandelen in het gebied. Dit is voor je eigen veiligheid.