ITALIË TIP 10: STEDEN IN ITALIË

Italië telt tientallen steden die het bezoeken waard zijn. Sommige zijn zeer bekend en behoren tot de meest populaire stedentripbestemmingen ter wereld. Denk hierbij aan Rome, Venetië, Milaan en Florence. Ook Genua en Bologna doen het goed als reisdoel voor een citybreak. We hebben een aantal steden al beschreven op de pagina’s over Rome, Toscane, Venetië en Milaan. Op deze pagina lees je beknopte informatie over een aantal andere bekende en wat minder bekende Italiaanse steden die absoluut ook het bezoeken waard zijn. Je kunt er speciaal naartoe reizen, maar je kunt deze plaatsen natuurlijk als dagtrip bezoeken tijdens je vakantie in Italië.

Pas op voor de ZTL-zones

Veel Italiaanse steden hebben een milieuzone. In Italië heeft men het dan over een “Zona a Traffico Limitato”, oftewel een ZTL-zone. Deze gebieden zijn bedoeld om het verkeer en daarmee de uitstoot in de binnensteden te beperken. Als toerist mag je de meeste ZTL-zones niet inrijden. Doe je het toch, dan kan het je flinke boetes opleveren. Reis je met de auto naar Italië en ligt je accommodatie binnen een ZTL-zone? Dan kan de accommodatie voor een ontheffing zorgen.

Alle essentiële informatie over de ZTL-zones lees je in dit artikel:

5 dingen die je moet weten over de ZTL-zones in Italië

Genua

In het noordwesten van Italië, aan de Ligurische zee ligt de stad Genua. Deze vrij grote stad is de hoofdstad van de Italiaanse regio Ligurië. Door zijn ligging is Genua uitgegroeid tot de belangrijkste havenstad van Italië en na Marseille is het de grootste haven van de Middellandse Zee. Het waren de Romeinen die zich al zo’n twee millennia geleden vestigden op huidige grondgebied van Genua. Nadat het Romeinse Rijk ten onder ging hebben tal van andere groepen het hier voor het zeggen gehad. De belangrijke ligging in combinatie met de vele verschillende bevolkingsgroepen die hier hun sporen hebben achtergelaten maken van Genua een interessante plaats om te bezoeken.

In de stad zijn tal van interessante oude bouwwerken te bewonderen. Het hertogelijk paleis, Palazzo Ducale is ontstaan in de dertiende eeuw. In het verleden deed het bouwwerk dienst als zetel van de hertog toen Genua een republiek was. Lange tijd was het Palazzo Ducale de residentie van het paleis van Justitie. Na een periode van leegstand werd het gerestaureerd en was het net op tijd klaar voor de expo van 1992. Deze expo stond in het teken vande ontdekking van Amerika en Columbus, die afkomstig was uit Genua. Tegenwoordig biedt het historische gebouw onderdak aan een aantal musea. Daarmee kun je niet alleen genieten van de prachtige buiten- en binnenzijde van het gebouw, maar ook één of meerdere van de musea bezoeken.

Een andere belangrijke bezienswaardigheid van Genua zijn de Palazzi dei Rolli. Deze groep paleizen staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De inschrijving op de lijst bevat naast deze paleizen ook Le Strade Nuove, een aantal straten waar onder meer de paleizen zich bevinden.

Eén van de grootste aquaria van Europa is het aquarium van Genua. Dit is een leuke plek om met kinderen naartoe te gaan, want het aquarium heeft niet alleen mooie vissen maar doet ook dienst als cultureel, educatief en wetenschappelijk centrum.

Dit is slechts een kleine greep van de bezienswaardigheden die er in Genua te bewonderen zijn. Andere interessante plekken zijn het Museo di Storia Naturale Giacomo Doria, het jazzmuseum van Genua, de iconische vuurtoren La Lanterna en Museum Via del Campo 29 rosso.

Genua

Napels

Lang voor het begrip ‘bucket list’ bestond was hier al een voorloper van; namelijk de uitdrukking ‘Napels zien en sterven’. De uitdrukking “Vedi Napoli e poi muori” is van oorsprong Italiaans en wil zeggen dat je gerust kunt sterven wanneer je zoiets moois en wonderbaarlijks als Napels het gezien. Deze uitdrukking moet al suggereren dat Napels zeer de moeite van het bezoeken waard is. De geschiedenis van de stad begint al rond de achtste eeuw voor Christus. Hiermee is duidelijk dat de stad tal van invloeden heeft gehad die ervoor gezorgd hebben dat Napels gevormd is tot de stad die ze nu is. Veel sporen van deze roemrijke geschiedenis zijn nog altijd te bewonderen. Een van de bekende bezienswaardigheden de dertiende-eeuwse Castel Nuovo. Dit zogeheten ’nieuwe kasteel’ was een belangrijk verdedigingsobject. Het gebouw oogt als een onneembare vesting, zeker in die tijd. Let bij binnenkomst op de prachtige triomfboog tussen de twee torens in.

Een groot deel van de historische binnenstad van Napels staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude stadscentrum oogt als een groot openluchtmuseum. Andere interessante bezienswaardigheden zijn het Palazzo Reale en de kathedraal van Napels die je zeker ook van binnen moet zien.

Daarnaast zijn er nog veel meer bezienswaardigheden; ook heeft de stad een aantal goede musea. Het Nationaal archeologisch museum behoort tot de belangrijkste musea van Italië. In het paleis van Capodimonte kun je het Museo di Capodimonte bezoeken. Het museum heeft een indrukwekkende verzameling van bekende renaissanceartiesten en grote Europese schilders.

Napels is een echte culturele stad met veel prachtige oude gebouwen en interessante en leerzame musea. Wij adviseren zeker om Napels te zien, maar niet om daarna te sterven.

Napels

Rimini

Het geliefde vakantieoord Rimini is een bekende Italiaanse badplaats aan de Adriatische Zee. De stad ligt niet ver van San Marino en behoort tot de regio Emilia-Romagna. De badplaats staat bekend als een bestemming voor veel jongerenreizen. Dit heeft alles te maken met de vele uitgaansfaciliteiten in de stad. Het rijke uitgaansleven spreekt de jongeren enorm aan.

Naast dat Rimini op het vlak van uitgaan een bruisende stad is, heeft de stad ook tal van bezienswaardigheden. De stad werd al in het jaar 268 voor Christus gesticht door de Romeinen en door de jaren heen was Rimini onderhevig aan invloeden van verschillende volkeren en machthebbers. Zo is één van de bezienswaardigheden, de Boog van Augustus, een bouwwerk dat dateert uit het jaar 27 voor Christus. De Ponte di Tiberio stamt tevens uit de Romeinse tijd en werd gebouwd in de eerste eeuw. Het kloppend hart van het oude centrum van Rimini is Piazza Tre Martiri. Dit gezellige plein ligt centraal in de oude stad.

Bovenal is Rimini een badplaats. Het strand van Rimini is zeer breed en diep en biedt ruimte aan veel badgasten. De vele uitgaansgelegenheden maken de badstad Rimini compleet. Er zijn genoeg bars en restaurants, maar ook veel clubs en discotheken waar jongeren graag uitgaan om de bloemetjes buiten te zetten.

Rimini

Bologna

Bologna ligt centraal in het noorden van Italië. De stad ligt aan de voet van de Apennijnen en is één van de grotere steden van Italië. De eerste nederzettingen op het huidige grondgebied van Bologna dateert uit de vijfde eeuw voor Christus. Toen waren het de Etrusken die het hier voor het zeggen hadden. Rond 200 voor Christus ging het rijk van de Etrusken op in die van het Romeinse Rijk. Bologna heeft zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een interessante stad met tal van historische gebouwen.

De lange geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat er tegenwoordig veel bezienswaardigheden zijn die de stad uniek maken. Eén van die bezienswaardigheden is de Torre degli Asinelli. Het is misschien niet de belangrijkste bezienswaardigheid, maar vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de historische binnenstad van Bologna. Vanaf hier zie je de Sint-Petroniusbasiliek al een prominente plaats innemen in het stadsgezicht. Deze basiliek behoort zeker tot één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het valt meteen op dat deze kerk nooit af is gemaakt. De bouw ervan is begonnen op 7 juni 1390 en met een pauselijk decreet uit de zestiende eeuw werd besloten om de verdere vervolmaking te stoppen. Hoewel het kerkgebouw nooit af is geraakt, is het toch zeer imposant en de moeite waard om te bezoeken.

Enkele andere interessante bezienswaardigheden in Bologna zijn de Basiliek van San Domenico uit de dertiende eeuw, het zeer interessante Museo internazionale e biblioteca della musica en het in het noorden van Bologna gelegen Montagnolapark.

Op culinair vlak heeft Bologna naam gemaakt om zijn beroemde bolognesesaus. Een saus die hier natuurlijk heel anders wordt gemaakt dan wij bij ons gewend zijn. Hier wordt de saus steevast opgediend met tagliatelle en niet met spaghetti.

Bologna

Verona

Ten oosten van Milaan ligt de hoofdstad van de gelijknamige provincie, de stad Verona. Sinds 2000 staat de historische binnenstad van Verona op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In deze oude stad zijn tal van interessante bezienswaardigheden. De Ponte Pietra is een Romeinse brug die dateert uit de eerste eeuw voor Christus. Deze brug verving een houten brug die al een eeuw ouder was. De basiliek van San Zeno dateert uit de negende eeuw en verving een andere kerk die daar sinds de vierde eeuw stond.

Eén van de absolute toppers van de stad is de arena van Verona. Dit oud Romeins amfitheater geldt als één van de best bewaard gebleven theaters uit de Romeinse tijd. Met een afmeting van 138 meter in lengte en 110 meter in breedte was het ook één van de grootste amfitheater uit het Romeinse Rijk. Het amfitheater bood toegang tot tienduizenden bezoekers. Nog altijd doet het amfitheater dienst als theater. Elk jaar worden hier van juni tot en met augustus opera-uitvoeringen gehouden. Wanneer je in deze periode in Verona bent is het zeker de moeite waard om een voorstelling te bezoeken. De akoestiek van het amfitheater schijnt zeer goed te zijn. In de wintermaanden treden het ballet en de opera op in het L’Accademia Filarmonica.

In Verona zijn een aantal gezellige pleinen te vinden, zoals het Piazza Bra waaraan het amfitheater te vinden is en het Piazza delle Erbe. Dit laatste plein is een middeleeuws plein dat zich vlakbij de plek bevindt waar het Romeinse forum zat.

De bezienswaardigheden die we hier hebben genoemd zijn slechts een kleine greep van het aanbod. De dierentuin van Verona is een uitstekende plek voor het hele gezin en het Teatro Romana is een prachtig oud Romeins theater uit de eerste eeuw voor Christus.

Verona

Triëst

Aan de grens met Slovenië ligt de stad Triëst. De stad heeft ruim 200.000 inwoners en is hoofdstad van de gelijknamige provincie. De huidige stad staat op een plek waar vroeger ooit een Fort stond. Op deze plek op een heuvel vind je tegenwoordig de kathedraal van San Giusto. Deze kerk dateert uit de veertiende eeuw en valt op door zijn gotische stijl.
Wat je zeker ook moeten bezoeken wanneer je in Triëst bent is het Castello di Miramare, een prachtig kasteel dat direct aan het water van de golf van Triëst ligt. Zowel de buitenzijde als de binnenzijde van het kasteel zijn erg mooi. Als je binnen bent moet je zeker de slaapkamer van Maximiliaan bezoeken.

De Grieks orthodoxe kerk San Nicolò dei Greci is nog niet zo oud. Deze kerk dateert uit de 19e eeuw en valt op door zijn orthodoxe uitstraling. De kerk ligt te midden van een aantal andere interessante bezienswaardigheden in de stad Triëst. Zo liggen hier het scheepvaartmuseum en het aquarium van de stad. De haven ligt tevens niet ver van de kerk.
Triëst is voor veel cruises op de Middellandse Zee een stad waar wordt aangemeerd. De haven van de stad is voor de toeristen van de cruiseschepen toegangspoort.

De kerk van St. Spiridio is een prachtige kerk die wordt gekenmerkt door zijn vele koppeltjes. Een leuke manier om een deel van Triëst te verkennen is met Il Tram de Opicina. Deze tramlijn is bijzonder omdat het een combinatie is tussen een gewone tram en een kabeltrein. De lijn is vijf kilometer lang en overbrugt een hoogteverschil van zo’n 326 meter.

Triëst

Bari

Net boven de hak aan de kust van de Adriatische Zee ligt de stad Bari. Als inwoner van een land waar de Sinterklaastraditie hoog in het vaandel staan moet je zeker de basiliek van Sint Nicolaas bezoeken. Het woord wil dat hier de stoffelijke resten van de bisschop van Myra te vinden zijn.

Let er wel dat je deze basiliek niet bezoekt met kinderen die nog geloven in de goedheiligman, want dan heb je wat te vertellen. Los van het feit dat goedheiligman hier zijn laatste rustplaats heeft, is het een zeer mooie bezienswaardigheid. De geelwitte kerk contrasteert prachtig; zeker op een zonnige dag met blauwe lucht. De kerk dateert uit de 11e eeuw en wordt beschouwd als het prototype van de Romaanse bouwstijl. De binnenzijde van de kerk herbergt een aantal prachtige kunstwerken. Dit kerkgebouw geldt als één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Een ander zeer opvallend object is het Normandisch-Zwabisch kasteel van Bari. Het kasteel dateert uit de twaalfde eeuw en was een belangrijk fort dat daar was neergezet door de Normandiërs. In combinatie met een aantal palmbomen oogt het kasteel een beetje Moors. Het is een mooie plek om te bezoeken.

De kathedraal van Bari dateert uit de dertiende eeuw en wordt gekenmerkt door zijn gotische stijl. De mooie witte kerk is aan de binnenzijde tevens de moeite van het bezoeken waard. Zeker de crypte is erg mooi. Bari is een prachtige veelzijdige stad om te bezoeken. Naast de vele interessante bezienswaardigheden heeft de stad ook een gezellige haven. Vanuit Bari is het goed mogelijk om een uitstapje te maken naar het Kroatische Dubrovnik. Tussen de twee steden varen verschillende veerdiensten.

Bari