ITALIË TIP 1: ROME

In het mid-westen van Italië ligt de hoofdstad Rome. Deze miljoenenstad is de grootste stad van Italië en kent een lange en rijke geschiedenis van ruim 2700 jaar met vele wisselende culturele invloeden die je terugziet in het straatbeeld. Zo zie je sporen die teruggaan naar de tijd van de Romeinen, maar ook van andere machthebbers die in de loop van de eeuwen hier hun stempel hebben gedrukt.

Al die jaren heeft Rome een belangrijke plek ingenomen in de geschiedenis van het huidige Italië. Op deze pagina laten we een aantal aspecten van de Italiaanse hoofdstad de revue passeren. Zo gaan we nog wat dieper in op de geschiedenis en de rol die Rome tegenwoordig heeft. Natuurlijk zijn er in de stad veel interessante bezienswaardigheden, waarvan we er een aantal zeker ook willen benoemen. Rome is een geweldige stad en het hart van Italië.

Geschiedenis

Wanneer we dieper in willen gaan op de uitgebreide geschiedenis van de Italiaanse hoofdstad Rome, beginnen we bij de stichting van de stad. Volgens de mythe is Rome gesticht door Romulus en Remus, afstammelingen van de Trojanen. Dit zou zijn gebeurd op 21 april in het jaar 753 voor Christus. De werkelijke ontstaansgeschiedenis van Rome ligt net even wat anders.

De eerste nederzettingen op het grondgebied van het huidige Rome dateren uit de tiende eeuw voor Christus. Deze nederzettingen van de voorlopers van de Romeinen waren gesitueerd op de heuvels Palatijn en Esquilijn. Dit zijn twee van de zeven heuvels van Rome.
Al in de achtste eeuw voor Christus werden er nieuwe nederzettingen bijgebouwd tussen de twee al bestaande nederzettingen in. Uit deze periode stamt ook de eerste omwalling van de stad.

In de zesde eeuw voor Christus nam het aantal nederzettingen nog meer toe en waren het de Etrusken die er binnenvielen. De Etrusken waren de eersten die de nederzettingen op de inmiddels drie heuvels tot een stad verenigden. In de vierde eeuw voor Christus werd de stad verder uitgebreid en kwamen er ook meer nederzettingen op de vier andere heuvels. De zeven nederzettingen werden aan elkaar verbonden met een muur, waardoor er zich een echte stad begon te vormen. Zo werd de geboorte van het ‘Oude Rome’ een feit. Het Oude Rome werd de hoofdstad van het Romeinse Rijk, een functie die de stad behield tot het jaar 285. In deze periode, waarbij de Romeinen het in een groot deel van Europa eeuwenlang voor het zeggen hadden, was een Rome de belangrijkste stad van het rijk. Dit heeft erin geresulteerd dat er in deze periode veel monumentale bouwwerken zijn gerealiseerd. Per slot van rekening was de stad het kloppend hart van het rijk en moest het de uitstraling en grandeur hebben van de belangrijkste stad ter wereld.

geschiedenis van de Italiaanse hoofdstad Rome

Na de val van het Romeinse Rijk bleef Rome een belangrijke stad. Hoewel Rome in het West Romeinse Rijk niet de hoofdstad was, heeft het in deze periode ook een belangrijke rol gehad. Ook in de eeuwen erna bleef de stad een belangrijke regio. Zo was Rome de plaats waar de paus zetelde en dat is nog steeds zo. De val van het West Romeinse Rijk heeft wel invloed gehad op teruglopende bevolking en verval van de stad, maar mede door de paus die hier zetelde bleef Rome een belangrijke stad in het midden van het huidige Italië. De stad was de hoofdstad van het departement van Rome dat later werd geannexeerd door de Franse troepen van Napoleon. Keizer Napoleon een beschouwde Rome als een belangrijke plaats in deze regio.

Hoewel de topjaren van Rome al even achter ons liggen, is de stad door de jaren heen altijd belangrijk gebleven. Naast de invloeden van de verschillende culturen hebben ook verschillende machtige families in Italië een stempel gedrukt op een Rome. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Rome een interessante stad is met een zeer gevarieerde cultuur en een rijke geschiedenis.

Rome tegenwoordig

Tegenwoordig is Rome een stad met bijna 3 miljoen inwoners en de belangrijkste stad van Italië. De Italiaanse hoofdstad is het politieke centrum van het land en in Vaticaanstad zetelt nog altijd de paus. Rome is een complete stad met tal van voorzieningen voor haar inwoners, zowel op economisch vlak als op het vlak van vertier en ontspanning. Zo zijn er in het stad twee voetbalclubs die beide spelen in de Italiaanse serie A, namelijk AS Roma en Lazio Roma.

Op cultureel vlak heeft het huidige Rome ook veel te bieden. Er nog tal van sporen uit de lange rijke geschiedenis in de Italiaanse hoofdstad te bewonderen. De oudste sporen hiervan dateren nog uit de glorietijd van de stad, de periode van het Romeinse Rijk. Deze culturele sporen representeren verschillende periodes van de geschiedenis van Rome. Nog altijd is dit proces in ontwikkeling en zo zijn er ook prachtige voorbeelden van hedendaagse architectuur te bewonderen en culturele instituten uit de huidige tijd. Hierdoor is Rome interessante stad om te bezoeken. De Italiaanse hoofdstad is een uitstekende bestemming voor een stedentrip van enkele dagen tot een week. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld naar Vaticaanstad, de oude sporen van de Romeinse tijd bewonderen, maar ook musea bezoeken die zich meer richten op hedendaagse culturele ontwikkelingen. Daarnaast heeft de stad tal van evenementen die ervoor zorgen dat Rome een leuke en bruisende stad is. Liefhebbers die graag winkelen zullen in Rome ook niks tekortkomen.

hedendaags Rome

Belangrijke bezienswaardigheden in Rome

Rome telt tal van boeiende bezienswaardigheden. Veel van de bezienswaardigheden in Rome hebben een historische waarde, maar er zijn ook tal van hedendaagse hotspots in de stad die de moeite van het bezoeken waard zijn. Wij hebben enkele van de must-sees in Rome voor je op een rijtje gezet. Op de bezienswaardighedenpagina van ‘Rome voor beginners’ vind je nog veel meer hoogtepunten van Rome.

Forum Romanum

Het Romeinse marktplein, zoals Forum Romanum letterlijk vertaald kan worden, was in de oudheid het centrum van Rome. In de hoogtijdagen van het Romeinse Rijk was dit het politieke, religieuze en juridische centrum van de stad. Op commercieel en bestuurlijk vlak gebeurden hier de belangrijkste dingen. De geschiedenis van het Forum Romanum loopt voor een deel gelijk aan die van de geschiedenis van Rome. In de loop van de jaren zijn er dan ook tal van bouwwerken geplaatst in dit deel van Rome.

Tegenwoordig is het Forum Romanum een prachtig openluchtmuseum met een aantal indrukwekkende monumenten. Dit zijn een aantal religieuze gebouwen, waaronder vele tempels van de verschillende keizers van het Romeinse Rijk. Er zijn nog altijd een aantal triomfbogen te bewonderen en de restanten van een aantal basilica. Dit waren de bouwwerken waar handel werd gedreven en de rechtspraak werd gedaan. Het comitium, het senaatsgebouw Curia Julia en het spreekgestoelte Rostra zijn nog sporen van de politieke macht van het Romeinse Rijk.

In totaal zijn er tientallen gebouwen of restanten van gebouwen te bewonderen op het terrein van Forum Romanum. Hiermee is een bezoek aan deze locatie al snel een daguitstap. Wanneer je het Forum Romanum wilt bezoeken doe je er goed aan vooraf al via internet kaartjes te hebben bemachtigd, zodat je niet lang hoeft aan te schuiven om via de kassa een toegangsticket te bemachtigen.

Forum Romanum

Colosseum

Één van de meest iconische bezienswaardigheden van Rome is het Colosseum. Het Flavisch Amfitheater, zoals het Colosseum eigenlijk werd genoemd in de Romeinse tijd, was het grootste amfitheater van het Rijk. Het waren de Flavische keizers die in het jaar 72 na Christus financiële middelen beschikbaar stelden om dit amfitheater te realiseren. Dit werd gedaan met geld dat zij hadden verkregen bij de plundering van Jeruzalem in het jaar 70 na Christus. In het jaar 80 werd het amfitheater geopend door keizer Titus. Dit werd gedaan door spelen te organiseren die uiteindelijk 100 dagen duurden.

De oppervlakte van het terrein waar de spelen werden gehouden was 188 × 156 meter. De gevels van het Colosseum bereikten een hoogte van bijna 50 meter. In totaal konden er zo’n 50.000 toeschouwers kijken naar gladiatoren die je elkaar de kop inhakten of een leeuw moesten verslaan. Hoewel een deel van het Colosseum in verval is geraakt, is er nog altijd een groot deel te bewonderen. Vanaf de buitenzijde oogt het amfitheater al prachtig. Een groot deel van de gevel is in stand gebleven, waardoor een deel van de oorspronkelijk 80 bogen nog altijd te aanschouwen zijn.

Het Colosseum kon afgeschermd worden tegen de zon. Dit werd gedaan door een enorm canvas over de publiekstribune te spannen. De enorm hoge muren van het amfitheater zorgden er tevens voor dat er meer dan voldoende schaduw was op het middenterrein.
Later werd er een hypogeum gebouwd in opdracht van keizer Domitianus. Dit was een soort van ondergronds labyrint met tal van valluiken en liften. Deze luiken en liften werden gebruikt om bijvoorbeeld wilde dieren naar de arena te geleiden.

Wat in deze periode werd beschouwd als een vorm van volksvermaak zou tegenwoordig op weinig draagkracht kunnen rekenen. Naast dat gladiatoren elkaar de kop inhakten werden er gevechten gehouden tussen kraanvogels, olifanten en nog veel meer. In de eerste 100 dagen werden er in totaal 9000 dieren afgeslacht. Dit alles ter vermaak van het volk.
Sinds 7 juli 2007 behoort het Colosseum tot de lijst van de zeven nieuwe wereldwonderen. Een groot deel van het Romeinse bouwwerk is nog altijd te bewonderen, zowel van de buiten- als binnenzijde. Zeker een bezoek in het Colosseum is zeer indrukwekkend.

Als je het Colosseum wilt bezoeken doe je er goed aan om vooraf al je kaartje via internet te bestellen, zodat je niet urenlang hoeft aan te schuiven om uiteindelijk de binnenzijde van het indrukwekkende bouwwerk te kunnen bewonderen.

RESERVEER COLOSSEUM TICKETS

Pantheon

In het jaar 80 na Christus werd het toenmalige Pantheon door een brand verwoest. Destijds was dit een belangrijk bouwwerk voor de Romeinen en moest er dus op die plek een nieuw Pantheon herrijzen. Dit Pantheon werd de tweede eeuw na Christus voltooid. Nog altijd staat dit bouwwerk in het centrum van Rome in zijn volle glorie. Eén van de meest opmerkelijke delen van het bouwwerk is de zogeheten rotunda, het ronde deel van het Pantheon. De koepel van dit deel van het bouwwerk was tot het jaar 1434 de grootste koepel ter wereld. Pas toen werd er een grote koepel gezet op de Santa Maria del Fiore en deze oversteeg de afmetingen van die van het Pantheon. Toch is de koepel in Rome nog altijd de grootste koepel die is voltrokken uit ongewapend beton.

Al met al is het Pantheon een zeer interessant gebouw om te bezoeken wanneer je in Rome bent. Niet alleen het bouwwerk zelf is interessant, maar ook het plein ‘Piazza della Rotonda’ is een gezellig en drukbezocht plein waaraan het Pantheon te vinden is.

Pantheon

Beroemde pleinen

Rome herbergt een aantal bekende en vaak ook iconische pleinen. Een aantal van deze pleinen willen we niet om benoemd te laten.

Het eerste plein dat wat ons betreft echt niet overgeslagen mag worden wanneer je in Rome bent, is het Piazza Navona. Het plein is gesitueerd in één van de oudste buurten van Rome en ligt niet ver van het Pantheon. Oorspronkelijk stond op de plek van dit plein een groot stadion dat daar was gebouwd in opdracht van keizer Domiotianus. Met de val van het Romeinse Rijk verdween ook het stadion en werden er door burgers huizen geconstrueerd op de plek van de voormalige tribunes. Het enige deel van het stadion dat niet werd herbouwd was de atletiekbaan. Deze kon zich in de loop der eeuwen ontwikkelen tot het huidige Piazza Navona. Op het plein staat onder andere de bekende ‘Vier Stromenfontein’ die bekend staat als één van de meest iconische fonteinen ter wereld.

De Piazza di Spagna is een zeer bekend plein in Rome, mede doordat het plein zo onregelmatig gevormd is. De naam heeft het plein te danken aan de Spaanse ambassade bij het Vaticaan. De vorm van het plein lijkt een beetje op een zandloper. Rond het plein staan tal van bekende bezienswaardigheden; zo vind je hier de bekende Spaanse trappen die je brengen naar de Franse kerk. Ook herbergt het plein één van de iconische fonteinen van Rome. Het gaat hier om de fontein Fontana della Barcaccia, dat vrij vertaald kan worden naar fontein van de lelijke boot. Enkelen zullen de waterinstallatie nog wel kennen als slachtoffer van het vandalisme dat een aantal kleine supporters heeft verricht aan de fontein in 2015.

Een ander bekend plein in de Rome is het Venetiëplein dat in de Italiaanse hoofdstad bekend staat onder de naam Piazza Venezia. Dit grote plein ligt in het centrum van Rome en ontleent zijn naam aan het aan het paleis Palazzo Venezia. Dit is tegelijkertijd één van de bekendste bezienswaardigheden die je aan dit plein kunt bewonderen. Het Forum Romanum en het forum van Trajanus liggen tevens in de buurt van dit plein. Naast dat het een imposant en groot plein is, is het ook een belangrijke verkeersader in de Italiaanse hoofdstad. Een zeer prominente plek heeft het indrukwekkende Monument van Victor Emanuel II. Het imposante bouwwerk valt mede enorm op door zijn heldere witte kleur.

Castel Sant’Angelo

Castel Sant’ Angelo kan letterlijk vertaald worden naar het Nederlands als Engelenburcht. Deze naam zou de burcht te danken hebben aan de toenmalige paus Gregorius I die op kerstdag van het jaar 590 een grote kerkelijke optocht had georganiseerd. Deze plechtige optocht had als doel om tot God te smeken een einde te maken aan de pestepidemie. Het was boven het mausoleum dat de aartsengel Michael verscheen die toen zijn zwaard in de schede stak als teken dat het gebed van de paus was verhoord. Al snel kwam er een einde aan de pestepidemie. Op de plek waar de aartsengel verscheen liet paus Pius II een kapel bouwen. Uiteindelijk groeide dit uit tot de Engelenburcht.

Deze burcht is één van de mooiste bezienswaardigheden van Rome. In het donker ziet het bouwwerk er adembenemend uit, zeker wanneer je de burcht benadert via de Engelenbrug.

Castel Sant'Angelo

Spaanse Trappen

Wanneer je op het plein Piazza di Spagna kun je meteen de beroemde ‘Spaanse Trappen’ aanschouwen en beklimmen. De naam van de Spaanse trappen is te danken aan het plein waar ze te vinden zijn. Eigenlijk behoren de trappen tot de Trinità dei Monti. Wanneer je de trappen beklimt is deze prachtige kerk logischerwijs het eindpunt van de trappen. Kenmerkend voor het kerkgebouw zijn de twee torens. Een mooi moment om de trappen te bewonderen is in de lente, wanneer de trappen worden opgesierd met vele bloemen. Op 8 december wordt altijd het feest van ‘Maria onbevlekt ontvangen’ gevierd. Absolute apotheose van deze festiviteit is de bloemenhulde aan het Mariabeeld aan de voet van de Spaanse trappen. Vanaf de Spaanse trappen zijn een aantal andere interessante bezienswaardigheden te bereiken, zoals de Pincio, het nabij gelegen Villa Medici en het park Villa Borghese.

Trevi fontein

Één van de bekendste fonteinen van Rome en ook ver daarbuiten is de Trevifontein. Met een hoogte van 26 meter en een breedte van 22 meter komt de fontein zeer imposant over. Het was paus Clemens XII die opdracht gaf tot de bouw van de fontein. Kenmerkende stijl is de late barokstijl die is toegepast bij de bouw van de fontein. Naast dat de fontein zelf al zeer imposant is, is ook haar ligging voor de achtergevel van Palazzo Poli zeker een bijdrage aan de indrukwekkende status van de fontein. De naam Trevi is een verbastering van de woorden ‘tre vie’, dat zoveel betekent als drie wegen. Vroeger kwamen er drie wegen samen op de plek waar nu de fontein is gesitueerd. Centraal figuur in de Trevifontein is de zeegod Oceanus die daar pronkt op een strijdwagen in de vorm van een grote schelp. Verschillende iconische films hebben de fonteinen als decor gebruikt.

Rome Tourist Card

De voordelige Rome Tourist Card is een echte aanrader als je Rome gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Rome aan. Waar mogelijk kies je meteen de data en eventuele tijdvakken voor populaire attracties zoals het Colosseum. Je kunt de tickets van de Rome Tourist Card mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.

Dit is inbegrepen in de Rome Tourist Card:

✅ skip the line toegang tot het Colosseum, Forum Romanum en het Palatijn

✅ skip the line toegang tot het Vaticaan Museum & Sixtijnse Kapel

✅ snelle toegang tot het St. Pieter Basiliek

✅ een geweldige mobiele app over Rome met alle leuke weetjes en ingesproken feitjes over de stad

✅ 10% korting op andere attracties in Rome

De Rome Tourist Card is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De Rome Tourist Card is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de Rome Tourist Card

Meer over Rome

5x zien & doen in Rome
Rome bezienswaardigheden top 10
Rome informatie
Rome voor beginners
bijzondere plaatsen in Rome